Cikkeim

motiváció

Érzelmi vagy stresszevés

Sokkal több embert érint, mint gondolnád. ☝️
Sőt, megkockáztatom, hogy talán minden ember életében megtörtént valamikor. Legalább egyszer, de inkább többször. Aztán van, akire szinte állandóan jellemző az élete során.

De mi állhat a hátterében? Természetesen egyénenként eltérőek lehetnek a történetek, de mindenkinél valószínűleg egy negatív érzelem, egy tudatalatti korlátozó hiedelem áll a háttérben.
Ilyenek például: „nem szeretnek” „nem vagyok elég jó” „nem fogadnak el”, „magányos vagyok”.
Ezek a téves hiedelmek gyerekkorból erednek szinte minden esetben!

Itt mindig hangsúlyozom: NEM HIBÁZTATJUK A SZÜLŐKET, ez nem arról szól. Mindenki úgy csinálta, ahogy tudta, azt adta, amire ő ott akkor képes volt, amilyen mintát hozott, stb.

Azt is érdemes tisztázni, hogy két teljesen hasonló eset sem fog mindenkire ugyanúgy hatni. Mivel különböző lelki alkatok vagyunk, ezért egyeseket sokkal jobban megérint egy élethelyzet, és hatással lesz rá egész életében, míg más könnyen túljut rajta, mindenféle utóhatás nélkül.

Néhány példát említek, amelyek ki tudnak alakítani fentebb felsorolt tudatalatti negatív hiedelemrendszereket.

🟤 Ilyen a verbális bántalmazás, csúfolás.
🟤 Szülők válása, veszekedése a gyerek előtt.
🟤 Bármilyen erőszakos cselekedet.
🟤 Kistestvér születése.
🟤 Bármely szülő elvesztése.

Természetesen még sokat fel lehetne sorolni, de talán ezek a leggyakoribbak.
Ezekben a szituációkban a kisgyerek elveszettnek érezheti magát, úgy érezheti, hogy őt nem szeretik, vagy miatta történt az a bizonyos rossz dolog. A saját képére fordíthatja, hogy ő nem szerethető, azért hagyták el például. Vagy miatta veszekednek a szülei. Vagy a kis tesóval foglalkoznak, akkor én nem is számítok.
Ebből aztán beéghet a tudatalattiba, hogy „nem vagyok szerethető”, „nem vagyok elég jó”. És ez egészen addig ott lesz amolyan hiányként, amíg be nem gyógyítja magában, át nem írja a tudatalattit.
Ehhez sajnos nem elég tudni, hogy „ahaaa, azért van ez a bajom, mert…”.
Hanem át kell programozni ezeket a negatív és korlátozó hiedelemrendszereket.

Érdemes ezzel foglalkozni, mert ezek a korlátozó negatív, tudatlatti hiedelemrendszerek nagyon nagy szabadságtól, bőségtől és örömtől fosztanak meg életünk során!

A kineziológiában tudunk dolgozni a tudatalattival, sőt, legtöbbször azzal dolgozunk! 😊

motiváció

Tanulási képességek fejlesztése kineziológiával

🧑‍🎤„Soha nem szerettem mások előtt szerepelni”
✍️Soha nem volt erősségem az olvasás/írás/szóbeli felelet”📖

Vegyük példának Julcsikát. Julcsika 8 éves. Az a feladata, hogy hangosan olvasson az egész osztály és a tanító néni előtt.

Julcsika kicsit dadog, kicsit lassan olvas, többször is hibázik. A többiek reakciója erre hangos gúnyos kacaj. A tanító néni is ingerülten reagál a hibázásaira, és mellé még csúnyán is néz.

Julcsika borzasztóan megszégyenülve érzi magát. Legszívesebben elbújna a világ és a további megaláztatások elől.

🧠 Olvasás közben idegpályák és agyi funkciók milliói kapcsolnak be. Az olvasás nagyon összetett és bonyolult tevékenység. A hozzákapcsolódó stressz pedig elraktározódik a neuronokban, melyek újra bekapcsolnak, ha Julcsikának ismét hangosan kell olvasnia, vagy kiállni az osztály elé felelni.

Julcsika ma már felnőtt nő. Többször kell jelentenie szóban a főnökének, a munkatársai előtt. Ezeket a jelentéseket már napokkal előtte iszonyatos stressz előzi meg.

🖐Izzad a tenyere.
😨Fáj a feje.
🤢Gyomorgörcse van.
🥱Nehezen alszik el, ezért napközben fáradt.
🫀 Erős szívdobogás érzése van, hozzá persze szorít a mellkasa.

Julcsikának már nagyon elege van ebből. Nem emlékszik a 8-9 éves kicsi önmagára és az eseményekre sem biztos. Viszont a teste igen!És a teste ugyanazt fogja produkálni már felnőttként, mint amikor megszégyenülve kellett olvasnia az osztály előtt.
És ez egészen addig fog ismétlődni, amíg azt a stresszel teli szituációt nem oldja, semlegesíti valahogy.

A kineziológiában különböző gyakorlatokkal tudjuk oldani ezeket a stresszel teli szituációkat. Hiszen a stresszel teli események alkalmával keletkezik egy blokk az eletromos energiarendszerünkben, amelyet a kineziológia korrekcióival ki tudunk egyensúlyozni, hogy a test energiaáramlása újra zavartalan legyen.

motiváció

Bőrünk állapota és a kineziológia, avagy a bőrtünetek lelki…

A bőr testünk legnagyobb felülete, az elsődleges védelmi vonalunk. Megvéd a külvilágtól, a kórokozóktól és a hőszabályozásban elengedhetetlen szerepe van. De sajnos ha felborul az egyensúly az egészség háromszögében, akkor előfordulhat, hogy a bőrünkön is jelentkezik a probléma, vagy valakinél ott jelentkezik először.

Megjelennek azok a fránya aknék, kiütések, viszket, ég, szúr, stb.
Először is ilyenkor mindenképpen érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki felállítja a diagnózist, és megfelelő terápiát ír fel.

Azonban, ha visszatérő problémáról van szó, és a probléma nem akar megszűnni hosszú távon, akkor érdemes egy kicsit mögé nézni a dolognak. Hiszen lehet, hogy csak a tünetet kezeltük, de az okokat nem derítettük ki, és nem szüntettük meg. Gyakran ugyanis az egészség háromszögének a mentális/érzelmi oldala szenved hiányt, ami aztán kihat a szerkezeti és a biokémiai oldalakra is.

A leggyakoribb bőrbetegségek, mint például a csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, gyulladt pattanások, rosacea, herpesz esetében sokszor a negatív stressz bújik meg kiváltó okként.Természetesen minden ilyen jellegű bőrbetegségre nem szabad és nem is kell ráhúzni azt, hogy pszichoszomatikus, azonban gyakran ismétlődő, múlni nem akaró panaszok esetén érdemes a dolog lelki hátterét is vizsgálni.

A magzati korban a bőrünkkel már érzékeljük a rezgéseket, érzékeljük az anya érzelmi állapotát, szorongását, bizonytalanságát, ami aztán kihatással lehet a későbbi fejlődésre.
A 9 hónap alatt számos stresszor érheti az anyát, ezáltal a magzatot is. Ide sorolhatók például a szüléstől való félelem, ha esetleg nem várták a gyermeket, vagy más nemű gyermeket vártak, tehát nagyon korán megjelenik az el nem fogadottság.

De egzisztenciális nehézségek és az attól való félelem is komoly hatást gyakorol az érzelmi állapotra az állandó szorongás miatt.
Ha az anya nem érzi magát biztonságban – legyen ez anyagi vagy érzelmi – akkor ez úgy hathat a magzatra, hogy veszélyesnek érzékeli a világot. Így már a korai szakaszban kialakul, hogy védekezni kell, ki kell alakítani egy védelmi vonalat, mert a világ veszélyes.

Ezek a gyermekek aztán érzékenyebbek lehetnek a későbbiekben, vagy egyszerűen csak nem tudják kifejezni vagy megélni az érzéseiket. Ez aztán megjelenhet bőrtünetek formájában is akár, hiszen lehet, hogy valami felszínre akar jutni, valami ki akar törni, és így jelez a test.

A viszkető bőrpanaszok jelezhetik azt is például, hogy valamit elfojtunk. Mintha kiabálna a bőrünk, hogy „figyelj már ide hahó, foglalkozz velem”. A viszketést értelmezhetjük egy amolyan felszólításnak is.
A vakarással valamit felszínre kell hozni, valamit szabadon kellene engedni. Egy régi traumát, stresszt, esetleg valami elfojtott dühöt.

Ha belegondolsz, gyakran milyen agresszív leszel egy viszketés hatására. Vakarod, vakarod, viszket, és egyre agresszívabban vakarod. Feltör az az elfojtott agresszió, csak nem biztos, hogy a vakarással meg is oldódik.

A vakarás egyébként rokoni kapcsolatban van a simogatással. A test jelzi, hogy foglalkozz vele többet, ne hanyagold el. Lehet, hogy úgy érzed magányos vagy, egyedül vagy, elnyomásban élsz. Vagy egyszerűen csak hiányzik az intimitás.

Nem minden esetben könnyű felismerni testünk jelzéseit, de fontos, hogy figyeljünk rá, hiszen akkor sokkal hamarabb szabadulhatunk meg egy kellemetlen, akár életünket is megkeserítő tünettől.

Természetesen a bőrpanaszoknak még számos más ok állhat a hátterében, mint a helytelen táplálkozás, nem megfelelő higiéné, túlzott fertőtlenítés, rossz minőségű kozmetikai szerek használata, dehidratáció, túlzott hő és fényártalom stbstbstb.

A kineziológiával fel tudjuk kutatni a probléma lelki gyökerét, és ha szükséges kornyomozással oldani az adott kor traumáját.Az is lehet, hogy nem tudatosul, mi a kiváltó ok, de ha az izomteszt alapján szükség van korhátrálásra, akkor elvégezzük az adott korban az oldást, és a probléma elkezd szépen lassan megoldódni.

Ez természetesen egy folyamat, egy alkalom nem fogja megoldani a problémát. De ha úgy érezzük készen állunk végre felszínre hozni lelkünk segélykiáltását, akkor minél előbb kezdjünk el valami terápiát.
De az is előfordulhat, hogy nem múltbeli probléma okozza jelenlegi panaszainkat, hanem egy akut esetről van szó, akkor is tudjuk csökkenteni a stresszt, ezáltal elősegíteni a bőrpanaszok vagy egyéb tünetek enyhülését.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kineziológus nem diagnosztizál és nem helyettesíti az orvosi kezeléseket, hanem hatékony kiegészítője lehet!

motiváció

Kineziológia a sportban

Régóta fennálló vagy visszatérő izomfájdalmak, tartásproblémák, beszűkült mozgástartomány, görcsös vagy túl laza izmok?

Ezek mind azt jelezhetik, hogy reaktív izommal van dolgunk.
Reaktív jelentése: valamilyen külső hatás következtében kialakuló elváltozás.

Mikor jelenhet meg a reaktivitás?

Ha az izmot valamilyen trauma éri. Ez a trauma lehet egy hirtelen túlnyújtás, egy gyors összehúzódás, valamely stresszes helyzet, érzelmi stressz, fizikai sérülés.
De régóta fennálló helytelen testtartás, nem megfelelő táplálkozás vagy életstílus is hozzájárulhat a problémához.
Ezek a jelenségek felborítják az izmok összehangolt munkáját, ami azt eredményezheti, hogy egyes izmok túl sokat dolgoznak, míg másik izmok alig. Ez további fájdalmakat, kibillenéseket vonzhat magával.

Általában a fájdalom vagy a görcsösség helyén található egy reaktor izom, és velle ellentétesen dolgozó izmok a reaktív izmok.
Mit jelent ez?
Egyes izmok megpróbálják átvenni és elvégezni más izmok munkáját, hogy tehermentesítsék azt. Mindig egymáshoz viszonyítva kell nézni a működésüket, úgy tudjuk kideríteni melyik izmot kell kiegyensúlyozni.

Könnyen lehet, hogy egy hasfalfájdalomnál a farizmokkal kell dolgoznunk, vagy akár a négyfejű combizommal.
De olyan is előfordulhat, hogy egy hajlítósérülésnél a törzs izmainál kell keresnünk a hiba forrását. Ezeket az izomtesztek segítségével könnyen ki tudjuk deríteni, és megfelelő korrekciókkal csökkenthetjük ezeket a kellemetlenségeket a testünkben.

motiváció

Meridián óra, avagy kínai szervóra

☯️ Gyakran ébredsz fel éjszaka, ráadásul mindig ugyanakkor?
☯️ Esetleg dél körül egy megmagyarázhatatlan fáradtság lesz úrrá rajtad?
☯️ Vagy hajnalban jön rád egy erőteljes köhögőroham?
☯️ Netán a nap folyamán mindig ugyanakkor jelentkezik nálad egy bizonyos tünet?
☯️ Vagy csak egyszerűen nagyon nehezen kelsz fel reggelente?

De vajon mi lehet a háttérben, és mit üzenhet vele a szervezeted?🤔

A kínai szervóra vagy meridián óra megadhatja a választ a kérdésedre. De mik is azok a meridiánok valójában? És mi az a meridiánóra?A meridiánokat a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) évezredek óta felfedezte, és ma már a nyugati orvoslás is igazolta őket mérésekkel.
A meridiánok csatornák vagy vezetékek, amelyek behálózzák az egész testünket. Ezekben az energia, azaz CSÍ folyamatosan, egy meghatározott útvonalon áramlik, és ellátja energiával a szerveket, szervrendszereket, szöveteket és sejteket.
Ha a CSÍ szabadon tud áramolni, azaz a meridiánokban kiegyenlítetten halad az energia, akkor egyensúlyban vagyunk, a HKO szerint akkor vagyunk egészségesek.
Azonban ha valahol elakad az energiaáramlás, létrejön egy blokk, a CSÍ nem tud áramolni akadálytalanul, akkor megbomlik az egyensúly. Ezek a blokkok, egyensúlytalanságok idővel problémákat okoznak, amelyeket akár testi vagy mentális tünetekként érzékelünk. (fájdalom, rossz közérzet, izommerevség, levertség, stb)

De mitől alakulnak ki ezek a blokkok, mi okozhatja az energiaáramlás elakadását?

Például:

🌀 stressz
🌀 helytelen táplálkozás
🌀 nem megfelelő alvás
🌀 mozgásszegény életmód
🌀 túlzott fizikai aktivitás
🌀 bármilyen szellemi vagy érzelmi túlterhelés
🌀 negatív gondolkodásmód
🌀 környezeti ártalmak
🌀 kémiai anyagok pl. gyógyszerek stb.

A HKO szerint megvan az a két órás időtartam, amikor az egyes szervek a legaktívabban működnek, és amikor éppen pihennek.
Egy nap 24 órából áll, 12 fő meridián pedig két óránként váltja egymást az aktivitásban. Ha minden jól megy, és egyensúlyban vagyunk, akkor napközben éberek és energikusak vagyunk, éjszaka pedig nyugodtan, zavartalanul tudunk aludni. Ha pedig nem megy minden jól, akkor például nem tudunk elaludni vagy csak nagyon nehezen, esetleg állandó éjszakai felkelések nehezítik a pihenésünket vagy bizonyos időpontokban jön ránk valami szorongás vagy valami testi tünet, fájdalom. Ha a szervóránk el van tolódva, vagy valamelyik meridiánnál blokk van, akkor előfordulhatnak ilyen jelenségek.

🟢 Például ha éjszaka 1 és 3 óra között kelünk fel, az arra is utalhat, hogy nem megfelelő táplálékot vettünk magunkhoz vacsorára, esetleg túl sok alkoholt fogyasztottunk. Sőt, az is lehet, hogy valami bosszúság ért minket, esetleg dühösek vagyunk és neheztelünk valakire, vagy régóta hordozunk valami haragot magunkban, amit elfojtunk. Ez az időszak (hajnali 1 és 3 óra között) ugyanis a májnak a legaktívabb időpontja. A máj feladata a méregtelenítés, és ha a szervezet számára túlzott mértékben vittünk be valamilyen „mérget”, akkor könnyen jelezhet a máj ebben az időpontban.

🟢 Vagy egy másik példa, amikor felső légúti problémával küzd valaki, esetleg asztmája van, akkor gyakori, hogy a hajnali 3 és 5 óra közötti időszakban jön rá egy erőteljesebb köhögőroham, ugyanis a tüdő ebben az időszakban a legaktívabb.

🟢 Esetleg dél környékén fáradtság lesz úrrá rajtad? 11 és 13 óra között a szív meridián a legaktívabb. Nem kell egyből arra gondolni, hogy baj van a szíveddel természetesen. Ha itt van elakadás az energiaáramlásban, az jelentheti akár azt is, hogy nem tudod megélni az örömöt, nem tudod befogadni a szeretetet eléggé, de a gyűlölet érzése is ide tartozik.

És mit jelent az, ha a szervóránk el van tolódva?

„A „könnyed” reggeli felkelés Reggel – a felkelés ideje! Ez az az időpont, amikor sokan „inkább meghalnának, mint felkelnének”. A „még öt perc”-ekből gyakran több negyedóra lesz. De ez sem változtat a lényegen – el kell szakadnunk az ágytól! Végre lábra állunk, egy darabig még félálomban tapogatózunk, lassacskán magunkhoz térünk. Ebben a félig öntudatlan állapotban számtalanszor megfogadjuk, hogy este időben lefekszünk. Pompás lenne egyszer végre kialudni magunkat. Csak a szándék marad, este már semmi kedvünk korán lefeküdni. Miben nyilvánul meg az eltolódott szervóra? Ha szervóránk három meridiánt késik, akkor reggel hatkor testünknek még csak éjfél van. Melyik az a normális ember, aki éjfélkor már felkel? (A váltott műszakban való munka belső óránkat nagyon megterheli.) Ez az egyik oka annak, hogy sok ember miért csak reggel tud elaludni. Mert ha éjfélkor fekszik le, akkor a szervezetnek még csak 18 óra van. A normálisan élő ember viszont ilyenkor még nem tér nyugovóra. Ezért van az, hogy sok ember mindennap meggyötörtén kel fel! Önmagában az, ha időben lefekszünk, nem sokat segít. Ebben az esetben a lefekvés legalább olyan nehezen megy, mint a felkelés. Ha nem vagyunk fáradtak, eszünk ágában sincs lefeküdni. Sőt, ellenkezőleg! Este, amikor mások már fáradtak, akkor leszünk igazán éberek. Takarítgatunk a lakásban, műsorzárásig nézzük a tévét, és a lefekvés gondolata fel sem merül. Gyakran unalmas ilyenkor otthon, mert már mindenki alszik. Egy mulatóban ilyenkor sokkal szórakoztatóbb. Ott szintén olyanok vannak, akik nem tudnak aludni. Jóval éjfél után megyünk haza, még teszünk-veszünk, majd végre nyugovóra térünk. Reggel minden kezdődik elölről. Amikor fel kell kelni, ismét „inkább meg akarunk halni”. Ehhez a helyzethez hasonlóan szinte az egész nap így telik, stresszel, stresszel és harmadszor is stresszel. Minden reggel ugyanannak a kellemetlenségnek vagyunk kitéve. Vannak emberek, akikkel csak ebéd után lehet végre szót érteni, és csak akkor képesek világosan gondolkodni. Azonban a gyerekeknek erre az időre már éppen véget ér az iskolai tanítás. Aki dolgozik, nem tudja a tőle elvártakat teljesíteni, szórakozott, fáradt, morózus. Ha valakinek a meridiánórája késésben van, ez a családi harmóniát is képes érezhetően megzavarni.”
(részlet Kim DA Silva és DO-RI Rydl: Kineziológia, Öngyógyítás- Gyógyítás, A Dyslexiától az allergiáig című könyvéből)

Lássuk a meridiánok legaktívabb idejét.
⏰ 01:00 – 03:00 – máj
⏰ 03:00 – 05:00 – tüdő
⏰ 05:00 – 07:00 – vastagbél
⏰ 07:00 – 09:00 – gyomor
⏰ 09:00 – 11:00 – lép, hasnyálmirigy
⏰ 11:00 – 13:00 – szív
⏰ 13:00 – 15:00 – vékonybél
⏰ 15:00 – 17:00 – hólyag
⏰ 17:00 – 19:00 – vesék
⏰ 19:00 – 21:00 – szívburok , keringés-szex
⏰ 21:00 – 23:00 – hármas melegítő
⏰ 23:00 – 01:00 – epehólyag

A Touch for Health kineziológia ágában a meridiánokhoz izmok vannak rendelve. Ezeknek az izmoknak a tesztelésével kideríthetjük, hol vannak a szervezetben a blokkok, és a tünetek (pl éjszakai felkelés) hátterében mi húzódhat meg.
Ahol elakadást/blokkot találunk, a korrekciók segítségével újraindítjuk az energiaáramlást, beindítjuk a szervezet öngyógyító képességét, melynek hatására helyreáll az egyensúly és újra energikusnak érezhetjük magunkat.

A kineziológiában azonban SOHA nem diagnosztizálunk és nem állapítjuk meg, hogy egyes szervekben van-e elváltozás ‼️

📸Pinterest

motiváció

A nyomógombokról, Eckhart Tolle szerint…

„Némelyik fájdalomtest csak egyfajta kiváltó ingerre vagy helyzetre reagál. Általában olyanra, amelyik egyféle, a múltban elszenvedett érzelmi fájdalommal rezonál. Ha például a gyerek olyan szülők mellett nő fel, akik számára a pénzügyek gyakori drámák és összetűzések forrásai, akkor magába szívhatja a szülők pénzzel kapcsolatos félelmét, és olyan fájdalomtestet fejleszthet ki, amelyik aktiválódik, valahányszor pénzzel kapcsolatos gond támad. Felnőttként már jelentéktelen összeg miatt is feszült vagy mérges lesz. Az idegesség vagy a harag mögött a túléléssel kapcsolatos aggodalom és az intenzív félelem húzódik meg.

Láttam spirituális, tehát viszonylag tudatos embereket, akik amint fölvették a telefonkagylót, hogy a brókerükkel vagy az ingatlanügynökükkel beszéljenek, azonnal kiabálni, hibáztatni és vádolni kezdtek. Ahogy minden doboz cigarettán egészségügyi figyelmeztetés olvasható, talán hasonló szöveget kéne rányomtatni valamennyi bankjegyre és számlakivonatra is: „A pénz aktiválhatja a fájdalomtestet, és teljes tudattalanságot idézhet elő!”

Az az ember, akit gyerekkorában az anyja, az apja vagy mindkettő elhanyagolt vagy elhagyott, valószínűleg olyan fájdalomtestet fog kifejleszteni, amelyik minden helyzetben „bekattan”, ami csak kicsit is rezonál az alapvető, régi, például bántalmazással kapcsolatos fájdalmával. Ha a barátja néhány perc késéssel érkezik ki elé a repülőtérre, vagy a házastársa késve ér haza, az már hatalmas fájdalomtest-rohamot válthat ki belőle. Ha pedig a partnere vagy a házastársa elhagyja vagy meghal, akkor az általa megtapasztalt érzelmi fájdalom sokkal nagyobb, mint ami ilyen helyzetben természetes. Pokolian gyötrődik; hosszan tartó, elerőtlenítő hatású depresszióban vergődik; vagy kényszeres jellegű haragot érez.

A hölgy, akit gyerekkorában az apja testileg bántalmazott, azt tapasztalhatja, hogy a fájdalomteste könnyen aktiválódik, amint bármilyen bensőséges kapcsolatba kerül egy férfival. Vagy az történik, hogy a fájdalomtestét alkotó érzelem hatására olyan férfihoz fog vonzódni, akinek a fájdalomteste az apjáéra hasonlít. Ennek a nőnek a fájdalomteste mágnesszerűen vonzódik ahhoz a férfihoz, akinél azt érzi, hogy tőle további, ugyanolyan fájdalom várható. Ezt a fájdalmat tévesen néha szerelembe esésként értelmezi.

Akad olyan férfi, aki nem kívánt gyermekként jött a világra, anyjától nem kapott szeretetet; törődést és figyelmet is csak minimális mennyiségben. Olyan súlyos, ambivalens (kétarcú) fájdalomtestet növesztett, amelyikben kielégítetlen, forró vágyódás él a mamája szeretete és figyelme iránt, ám ugyanakkor intenzív gyűlölet is, amiért megvonta tőle azt, amire ő oly kétségbeesetten áhítozott. Felnőve aztán csaknem valamennyi hölgy társaságában bekapcsolódik fájdalomtestének „szűkölködése” – az érzelmi fájdalom egy formája –, ami addiktív kényszerességben nyilvánul meg. Szinte minden nőt meghódít és elcsábít, akivel csak összetalálkozik, hogy így jusson női szeretethez és figyelemhez, ahhoz, ami után a fájdalomteste sóvárog. Elmondhatjuk, hogy a csábítás szakértőjévé vált, ám amint a kapcsolat bensőségessé kezd válni, vagy a próbálkozásai elutasításra találnak, előjön fájdalomtestének az anyjával szembeni haragja, és elszabotálja a kapcsolatot.”

(Részlet Eckhart Tolle: Új Föld c. könyvének „A nyomógombok” c fejezetéből)

A kineziológia korrekcióival tudjuk hatástalanítani azokat a negatív válaszreakciókat, amelyek a bizonyos „nyomógombokra” jönnek létre. Nem a múltat változtatjuk meg, nem a történéseket tesszük semmissé, hanem a jelenbeli hozzáállásunkat változtatjuk meg.

motiváció

„Mennyit érsz? Mennyit érek én?”

Gyakran kerülsz olyan szituációba, amikor teljesen lefagysz, nem bírsz megszólalni, mert teljesen leblokkolsz? Aztán később, mikor kikerültél abból a „fenyegető” szituációból, akkor záporoznak a gondolatok, hogy úristen, ezt és ezt kellett volna mondanom, így kellett volna mondanom és nem is úgy kellett volna reagálnom. Persze ekkor már késő…

Hányszor van az, hogy előre eltervezed, mit és hogyan fogsz mondani, de aztán mégsem úgy sikerül?

De mi történik ekkor, és ami a legfontosabb, miért?

Abban a bizonyos szituációban, amikor leblokkolsz, a tudatalattidban megnyomódik egy gomb. Ezt a gombot megnyomja valaki, vagy valami. Lehet ez egy ember, egy állat, egy tárgy, egy hang, egy mondat, egy szín, egy illat, egy szag, egy érzés….
Figyeld meg magad ezekben a szituációkban. Mit éreztél, milyen érzéseket és tüneteket váltott ki belőled?A leglényegesebb azonban az, hogy miért váltotta ki benned azt az érzést, azt a blokkot? Vajon hol gyökerezik ez az egész? Egészen biztosan azért fagysz le bizonyos szituációkban, mert már volt egy rossz tapasztalatod korábban, megtörtént veled egy hasonló eset a múltban.
Például egy komoly megszégyenítés áldozata lettél.

Legtöbb ember esetén ez a negatív tapasztalat bizony az iskolából jön.

De vajon miért?

Mert a magyar oktatási rendszer hibaközpontú, állandó méregetésre, összehasonlítgatásra épül és nevel. Aki ötös, az okos, aki egyes vagy kettes az buta, semmirekellő. Nyilván ez most nagyon le van itt egyszerűsítve.

De hányszor hallottuk azt a mondatot, hogy:
„Meg fogtok bukni az érettségin”
„Ha nem lesz jó az érettségid, sehova nem vesznek fel, és semmi nem lesz belőled!”
„Ha nem kerülsz be sehova, micsoda szégyen…”

A legtöbb diák oda helyezi el magát az iskolai évei során, ahová az osztályzatai által a tanárok és a társai beskatulyázzák. Vannak az okosak, a közepesek meg a buták….De azt ugye tudjuk, hogy az osztályzat csak egy szám? Remélem tudjuk 🙂

Hányszor éltünk át olyan szituációt, ha rossz választ adtál, vagy nyelvórán nyelvtani hibát vétettél beszéd közben, akkor megszégyenítettek? Mert a tanár lehordott, hogy ezt még mindig nem tudod, és miért nem, pedig már rég tudnod kéne….Vagy a társaid hangosan, gúnyosan kinevettek, mert éppen hibás választ adtál egy kérdésre….És mennyi ilyen eset van sajnos!
Szinte hibázni tilos…

Csak ezekre a szituációkra nem mindenki egyformán reagál. Valakiben tényleg mély sebeket tudnak ezzel okozni, persze nem tudatosan. De ezek mind kihatással lesznek aztán a jövőbeni viselkedésünkre, érzelmi állapotunkra.

Nagyon fontos leszögezni, hogy azok a tanárok, főnökök, kollégák, osztálytársak, stb., akik kritizálnak, támadnak, ők önmagukat kritizálják. Mert tükröt látnak benned. Az ilyen emberek úgy teszik magukat naggyá és elégedetté, ha megtalálják azt, aki nála kevesebbet tud. Ettől ők többnek érzik magukat. De ez az ő ügyük! Nem neked kell azt megoldanod!

Szabad hibázni, mert az azt jelenti, hogy legalább megpróbáltad. És a hibákból lehet a legjobban tanulni!

Ne hidd el, hogy ha nem csillagos hatos tanuló vagy, akkor semmit nem érsz! Ne hidd azt, hogy ha kettes vagy, akkor semmirekellő vagy! Ne hidd azt, hogy diploma nélkül semmi és senki vagy!

Találd meg a te saját értékeidet, mert az mindenkinek van!

motiváció

Sokat szorongsz? Csökkentsd a cukorfogyasztásod!

☯️ Hogy ez nem ilyen egyszerű, és nem csak fekete-fehér, azt mindnyájan tudjuk. Hiszen sajnos a szorongásnak számtalan kiváltó oka lehet. Ami viszont biztos, hogy a táplálkozásunk jelentősen befolyásolja életminőségünket, egészségünket, fittségünket, vitalitásunkat és természetesen ezáltal a hangulatunkat is. Erre már számos tudományos kutatás van, számos írást lehet olvasni a bélrendszer és az agy közötti kapcsolatról, a bélrendszer hatásáról a mentális egészségre. A bélrendszerre pedig hatással van a táplálkozásunk minősége. Elképesztően összetett, már-már szinte felfoghatatlan ez a rendszer, ami az emberi szervezetet működteti. Nem is feltétlen kell mindent megértenünk, ellenben nagyon sokat tehetünk saját testi-lelki jóllétünkért, anélkül, hogy meg kellene feszülni érte.

„Ha a bélrendszerben túl sok a rossz baktérium, akkor ez az egyensúlyhiány csökkenti a szervezet stresszre való reagálási képességét. Ez pedig sokféle betegség kialakulásához vezethet, többek között mentális problémákhoz és autoimmun betegséghez is.Tanulmányok szerint, minél többféle baktérium található meg a bélrendszerben, annál kisebb az esélye a túlzott stresszválasz, a szorongás vagy a depresszió kialakulásának. Az egészséges bélflóra kialakítására kell törekedni, mégpedig prebiotkumok és probiotikumok rendszeres fogyasztásával.” (forrás: www.gyogyszernelkul.com)

🍬De térjünk rá egy kicsit a cukorra! Miért nem túl előnyös, ha sok finomított cukrot fogyasztasz?🍬

A cukor a finomítás során elveszti vitaminjait, az ásványi anyag tartalmát, és a rostokat is, tehát így egészen egyszerűen üres kalóriává válik. Ráadásul a szervezetnek szüksége lesz további vitaminokra és nyomelemekre (B1 és króm), hogy megfelelően le tudja bontani a cukrot. Ez az oka annak, hogy ha cukrot fogyasztunk mértéktelenül és hosszú távon, akkor kialakulhat B komplex vitaminhiány a szervezetünkben. Ez a hiányállapot pedig előidézhet szorongást, ingerlékenységet és idegességet is.😬
Ilyenkor természetesen jobban ki vagyunk téve a distressznek (negatív stressz). Az is köztudott most már, hogy a túlzott cukorfogyasztás kapcsolatban áll a vérzsírok és a koleszterin magas szintjével is, így az arteriosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásában is közreműködik. Mindezek mellett pedig sajnos a gyulladásos folyamatokat is támogatja.

🍩Nagyon egyszerű példán keresztül szemléltetve, hogyan reagál a szervezetünk a cukorra
🧋Reggelire megeszel egy jó cukros péksüteményt mondjuk egy csokis fánkot, és leöblíted egy kávéval, amiben két kockacukor van. Akkor az történik, hogy gyorsan megemelkedik a vércukorszinted, aminek hatására több inzulin jut a vérbe, hogy csökkentse a megemelkedett vércukorszintet. Tehát a vércukorszinted leesik, ezért hirtelen kimegy az erő belőled, feszült leszel, szorongsz és újra éhes vagy. És valószínűleg újra megeszel egy cukros ételt, és a folyamat ugyanaz lesz. És valljuk be, ez elég megterhelő a szervezetnek, mind mentálisan, mind fizikálisan.

🔄Sajnos nagyon sok ember küzd cukorfüggőséggel, még ha erről nem is tud, vagy nem vallja be magának. És ez a végtelen körforgás bizony ki tudja meríteni a hasnyálmirigy működését. Nem véletlen van egyre több inzulinrezisztens vagy kettes típusú cukorbeteg. Természetesen a hajlam is közrejátszik, de a helyes életmóddal, egészséges táplálkozással elkerülhetők ezek a fajta betegségek, és a mentális egészségünkért is sokat teszünk azzal, ha jobban odafigyelünk, mit eszünk meg.

Tehát, egyél kevesebb cukrot, ezzel sokat teszel magadért! 🙏

motiváció

Hogyan befolyásolják életünket a gyermekkori impulzusok? Avagy a rögzült…

Vigyázz, hogy kommunikálsz és viselkedsz a gyermekeddel, mert komoly következményei lehetnek felnőtt korában❗️

🙋‍♀️Első és legfontosabb leszögeznem, hogy ennek a cikknek nem az a célja, hogy a szülők elkezdjék magukban keresni a hibát, elkezdjék ostorozni magukat, hogy mit nem csináltak jól, mit hol rontottak el. Inkább egy felhívás arra, hogy mindig van lehetőség változtatni, és ha már kialakult valami probléma, akkor is van megoldás.

🤔Bizonyára többen tapasztaltak már olyan szituációt, mikor belső konfliktus zajlik a fejükben. Egyik oldalról úgy érezték, hogy bizonyos cselekedetek logikusan lehetővé tenné, hogy elérjenek valamilyen célt, azonban valami szabotálja az erőfeszítéseiket.

🧠Sokszor az agyintegráció hiánya okozza ezt a jelenséget. Ugyanis akkor működünk a legjobban, ha a két agyféltekénk összehangoltan működik. A jobb vagy alaki félteke felelős az információk egyidejű észleléséért, ez a művészi agy. A bal félteke a logikus agy, ami meghatározza az analitikus, verbális és írásbeli képességeket. Az információkat egyenként értékeli.Ha a két féltekénk egymásnak ellentmondó információhoz jut, akkor az agyintegráció nem fog jól működni.

🗣 Milyen szituációban fordulhat ez elő? 🗣

👨‍👩‍👦Például az egyik szülő azt mondja a gyermekének, hogy „azért teszem ezt, mert szeretlek kicsim”, de az arckifejezése és a hanghordozása illetve a cselekedetei teljesen ambivalens érzésekről árulkodnak. Ilyen esetekben a két agyfélteke ellentétes információhoz jut, gátlás képződik, erős, ellentmondásos lelkiállapot keletkezhet. Kialakulhat a tipikus szeretet-gyűlölet kapcsolat. Ez aztán a későbbiekben okozhat önbizalomhiányt, belső konfliktusokat, szorongást stb.

Ismerős lehet sokaknál az, hogy:
💬Meg akarok szabadulni a félelmeimtől, fóbiáimtól, szorongásomtól, de nem megy…
💬Változtatni akarok a rossz szokásaimon, de nem megy…
💬Meg akarok szabadulni a valamelyik negatív önromboló mintámtól, haragomtól, dühkitörésemtől, de valami megakadályozza…

A pszichológiai fonákság „egy olyan állapot, ami megakadályozza a természetes gyógyulást, és meggátolja az amúgy hatékony kezelési eljárások működését. Általában negatív viselkedésmódokkal és önszabotázzsal párosul, ami önromboló viselkedésformákhoz vezet.” (Roger Callahan)

Miért van az, hogy sok kliens nem reagál egyes terápiákra? Azt mondja, hogy le akar fogyni, de mégsem megy. Meg akar szabadulni valamilyen fóbiájától, de mégsem megy. Meg akar szabadulni a függőségétől, de valami mindig megakadályozza. Valószínűleg azért, mert ezeknél a klienseknél fenn áll a pszichológiai fonákság esete. Újra meg újra kudarcot vallunk, de nem tudjuk miért.😔

De honnan jöhetnek ezek az önszabotázsok, önromboló negatív belső párbeszédek?
👧Gyakran sajnos gyermekkorban szedjük össze ezeket a felnőtt korra is kiható impulzusokat. Sokszor bizony a szülőktől tanulják meg a gyermekek ezeket a negatív belső párbeszédeket. Amikor még kicsik vagyunk, nem tudjuk racionálisan megítélni, hogy apa vagy anya most nagyon feszült és ideges valami miatt, és emiatt irányítja ránk a dühét. Sőt, a kisgyermek olyan, mint a szivacs, mindent magába szív. Minden pozitív és negatív történést is. A negatív és pozitív szavakat és megjegyzéseket úgy szívja magába a gyermek, mintha azok lennének az élet igazságai. Mindent elhisznek, önmagukra nézve pedig ezek a megjegyzések később főszerepet játszanak majd az önképük kialakulásánál.
🏠A negatív otthoni környezet táptalaja a későbbi felnőtt létben kialakult önbizalomhiánynak, önostorozó viselkedésmintáknak.

🥴„Szerencsétlen vagy” „Béna vagy” „Kövér vagy” És akkor ide bármit be lehet helyettesíteni. Ezek és ehhez hasonló mondatok bizony nagyon sok családban elhangzanak. De ha nem a családban, akkor akár az iskolában a társaktól, tanároktól, oktatóktól stb. Az adott szituációban lehet, hogy fel sem tűnik ezen mondatok súlyossága, de később sok és súlyos probléma okozója lehet anélkül, hogy tudatában lennénk a jelenlegi panaszaink gyökerének.

Hatással van ránk minden, egyre több információ és impulzus ér minket, sosem tudhatjuk, mi kapcsolta be azt a bizonyos gombot, mi váltotta ki az adott tünetet vagy panaszt. Nem egyszerű leszámolni az önostorozó mintákkal, negatív gondolatokkal, de ha már elég volt belőle, akkor érdemes segítséget kérni.

🙋A kineziológiában vannak olyan korrekciók, amelyek segítségével lehet oldani ezeket a problémákat. Sőt, a legjobb oldás korát is ki tudjuk tesztelni, és az adott korban el tudjuk végezni az oldást, ami által még hatékonyabb eredményt érhetünk el.

motiváció

 One Brain® / Egy agy módszere 

Ezúttal egy másik kineziológiai ágat mutatok be azok közül, amivel foglalkozom. Ez pedig a Three in One, 3 az 1-ben, vagy One Brain módszer.

Ez a kineziológiai ág Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway nevéhez fűződik, melynek megalkotásánál céljuk a stressz oldása és a belső elakadások megszüntetése volt.
A módszer a test, lélek és szellem hármas egységét hangsúlyozza, és agyunk koordinált működésére összpontosít. Elmélete azon alapszik, hogy a jobb és a bal agyfélteke összerendezett működése szükséges ahhoz, hogy egészséges, harmónikus és kiegyensúlyozott életet élhessünk.

Amit már a Touch for Health ág kapcsán is említettem, az itt is igaz, hogy az agyunk és a testünk a fogantatásunk pillanatától fogva elraktároz minden eseményt attól függetlenül, hogy tudatosan emlékszünk-e rá vagy sem. Ezúttal is az izomtesztelés segítségét fogjuk használni, és a tudatalattiban lévő információkat próbáljuk felszínre hozni.

A módszer nem a betegséggel foglalkozik, hanem a stresszt azonosítja be. A jelenben érzett fájdalom vagy elakadás a múltban gyökerezik valahol, és ezen múltbeli traumák oldása a célunk, amely megváltoztathatja a jövőnket.

Mikor érzelmi stressz hatása alatt vagyunk, az agy teljes képességét nem tudjuk kihasználni. A bal agyfélteke pánik üzemmódra kapcsol, ami “üss vagy fuss” reakció néven ismert. Amikor stressz ér minket, a test érzésteleníti magát a túlélés érdekében, ami azzal jár, hogy a tiszta gondolkodásra való képességünket is elveszítjük. Stressz hatása alatt automatikusan a negatív érzelmeken alapuló tanult reakciók reflexszerű ismétlésére hagyatkozunk.

Bármilyen negatív érzelem, amit önmagunk vagy mások iránt érzünk, legyengít minket. Ez aztán hosszú távon megjelenik testünkben fejfájásként, izomgörcsökben, álmatlanságként, szorongásként.
A One Brain a negatív önkép megváltoztatását veszi célba. Ha sikerül megváltoztatni, újracsomagolni azt, amit vagy ahogyan érzünk, megszabadulunk a negatív stressztől. Tudni kell, hogy van választásunk!
Ha az érzelmi stressz állapotából kiszabadulunk, képesek leszünk nyugodtan és hatékonyan működni, mivel a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása akadálytalanul elérhető lesz.

A One Brain rendszerének a gerince Viselkedési Barométer, amely egy térkép, ami megmutatja, hogy hol vagyunk most, és hova szeretnénk eljutni. Segítségével tudatos, tudatalatti, és testi szinten beazonosítható érzelmi állapotunk egy adott üggyel kapcsolatban. Azok az érzelmek állnak a középpontban, melyek egy stressz alkalmával blokkolódnak. Minden átélt fájdalom, félelem, fájdalomtól való félelem energiablokádokat hoz létre a testben.
Ezeknek a blokkoknak az oldására különböző korrekciós gyakorlatok állnak rendelkezésre. Ezen gyakorlatok nagyban hozzásegítenek egy új döntés meghozatalához úgy, hogy testi szinten megtámogatják azokat, ezért hatásuk igen jelentős.
A korrekciók az érzékszerveinken keresztül hatnak a test energetikai állapotára.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyi idő alatt érezhető ezeknek az oldásoknak a hatása?

Ez sok mindentől függ, többek között attól, hogy a kliens mennyire hajlandó változtatni a negatív megrögződéseken, mennyire áll készen az új gondolati minta befogadására.
Mindig fontos hangsúlyozni az önmagunkért vállalt felelősséget.
A kineziológus nem varázsló, szükség van a kliensre is ahhoz, hogy hatásosak legyen a korrekciók, akár otthoni megerősítések alkalmazásával.
Előfordulhatnak azonnali javulások is, aminek nagyon örülünk, de el kell fogadnunk, hogy a fejlődés mindenkinél a saját ritmusában történik. Ha a kliens készen áll a változásra, gyors eredményeket is elérhetünk.

One Brain módszer eredményesen alkalmazható az alábbi ügyekben:

✅ mindenféle stresszhatás

✅ önértékelési zavarok

✅ párkapcsolati problémák

✅ tanulási nehézségek

✅ olvasási nehézség

✅ beszédhibák

✅ félelmek

✅ gátlások

✅ dyslexia, dysgraphia, dyscalculia

Ezen kívül különböző fájdalmak, álmatlanság, asztma, allergia, kényszeres viselkedések és számtalan testi és lelki probléma megoldásában is segíthet ez a módszer.

„A módszer egyedülálló nagyszerűségét az biztosítja, hogy érzelmekkel dolgozik, figyelembe veszi az agyféltekék funkciójának különbségeit, az adott -tesztelt- személy személyiségjegyeit, megtagadott tulajdonságait, szokásos viselkedés módját stresszes helyzetben, s azt a kort keresi meg és ott végzi a stresszek oldását, ahol a stressz keletkezett.
A One Brain® ág stresszoldásának eredménye az, hogy a negatív szituáció emléke ugyan megmarad, de már nincs emocionális töltete. S az emberek képesek lesznek megteremteni maguknak azt az áhított jövőt, amelyre vágynak. Felelősségteljes, kompetens személlyé válnak saját sorsuk alakításában.” (magyar kineziológiai alapítvány)